Tre heile dagar til ende

Les om Guro og Nils sitt bryllup hvor vannskibildet var et av vinnerbildene i Bryllupsmagasinets fotokonkurranse 2014. De hadde både kirke og smed!

Magisk, eventyrlig og storslått!

Til tross for at brudgommen er fra det "blide sørland" så var det ikke tvil om at vi skulle feire vår dag i Bryllupsbygda!

Vi hadde 4 mål for øye: Tradisjonsrikt, by gjestene og oss selv på gode og varige minner, stort preg av oss i alle detaljer, og lage en god fest til tidlige morgentimer.

Mulighetene for hvor festen skulle være var mange! Vi var innom Ringnes Gård, Villa Fridheim og Doktorgården Sole Hotell. Med 140 gjester på listen falt valget på Doktorgården. Vi falt for parken ned mot fjorden som er helt fantastisk nydelig og som ville gi en fin ramme som vi kunne fylle slik vi ville.

Flott! Planen ble lagt med Sole Hotell og invitasjonene var nesten i posten, da bruden en februarmorgen våkner opp og innser at hun gjerne vil feire dagen på gården hvor hun har vokst opp. Lite visste involverte parter hvilken jobb som stod foran de, så alle nikket ja og syns at det hørtes ut som et godt valg. Heldigvis var vi tidlig ute - Sole Hotell opptrådte svært profesjonelt og forståelsesfullt da vi dessverre kansellerte bryllupshelgen. Ikke nok med det, men Sole har vært veldig behjelpelig med organisering og hjelpere slik at vår dag ble en suksess.

Etter mange timers forberedelser var endelig helgen kommet! Tilreisende bodde i leiligheter på Norefri, og på fredag samlet 60 gjester seg på grillfest på Storesand. Værgudene var lunefulle, men når helgen kom så var de på vår side! Etter en rekordvarm sommer så var det kaldt hele denne uken frem til fredag. Vinden stilnet, regnet stoppet og solen tittet endelig frem. Brud og forlover forlot festen tidlig og bodde på Sole Hotell, mens gjestene benyttet sjansen til å bli bedre kjent og kose seg rundt bålet.

Lørdag morgen - solen skinner og det småregner litt. Det kribler i magen. Brud, forlover, søster og fotograf reiser til frisør på Sokna før ferden fortsetter til Olberg kirke hvor vielsen finner sted. Programmet for vielsen er en overraskelse fra brud til brudgom og både prest og kirketjener viste stor fleksibilitet!

Salmene i programmet var begge skrevet av Jørgen Moe som var prest i bygda og som også fikk bygget Olberg kirke i sin tid. Solister, gitarist og pianospiller er lokale og lagde en helt spesiell stemning i kirken som våre gjester fortsatt snakker om.

Ferden fortsetter fra kirken i en lånt gammel sportsbil (en Panther for de mer interesserte). Vi brukte mye tid i forkant på hvor vi ønsket å ta bryllupsbilder da det finnes uttallige muligheter både fra bygda, i elver, fra fjellet og fra fjorden (og sikkert mange andre steder). Vi endte opp med Storesand og gården/åkeren.

Vi ville lage et tradisjonsrikt gårdsbryllup med kortreist mat og drikke, smiing i hymens lenker, hardingfele og selvlaget pynt og rekvisitter.

Når vi ankom gården så gikk brud og brudens mor på stabburet og skiftet til brudebunad fra bygda og brudekrona fra Ringnes Gård. Det var en ærverdig og høytidelig opplevelse. Brudens far ringte i matklokka, hentet ut bruden og ønsket gjestene velkommen. Deretter gikk hele brudefølget, med felespillerne og brudeparet i spissen, til smeden for å smi hymens lenker.

Etter smeden tok kveldens toastmastere ordet ved å skyte 4 skudd med hagle. Det var tid for å gå til bords og for å finne plassen sin så måtte hver gjest løse en quiz som angav hvilket bord hver enkelt skulle sitte på. Brudgommens far hadde dreid og lagd telyseholdere som var bordkort og en gave til hver gjest. Ølet som ble servert til forretten var brygget av brudgommen selv og het «I saksa». Innleid kokk fra bygda sørget for en herlig grillbuffet til hovedrett med helgrillet lam egenhendig plukket ut samme uke fra nabogården, elg skutt av brudens far, fjellørret og kyllingbryst med mye deilig tilbehør. Desserten var bær fra bygda og kakene bakt av mange av selskapets gjester.

Middagen ble rundet av med et takk-for-maten-stev og da var festen i gang. Festen fortsatte i fotobåsen, på dansegulvet og etter hvert også på låven.

Brudesuiten hadde brudens søster laget til i et lite laftehus på gården og det satte den perfekte stemningen til et lykkelig, men nokså slitent brudepar!

3 dager ende er ikke slutt – på søndag kom tilreisende gjester innom på besøk for å skravle om gårsdagens hendelser og spise rester. Brudeparet ble utfordret av brudens søster og bror til å stå på vannski, men endte opp på vanlige alpinski bak snøscooteren (!) i åkeren! Forfriskende aktivitet dagen derpå! Og, siden brudeparet ikke er kjent for å stå over en utfordring så kom vannskia på beina dagen etter!

Dette ble definitivt vår drømmedag og mer enn vi kunne håpe på. Herlige gjester, nydelige omgivelser, gode hjelpere og personlige detaljer gjorde dette magisk! Det er jo veldig gøy at mange av gjestene våre har gitt oss tilbakemelding på at de følte de var med i et eventyrbryllup og at dette var et minne for livet!

-Guro

Olberg Kirke

  • Kirke

Om du ønsker å vies i kirken, kan Bryllupsbygda selvsagt også tilby dette. Vi har mange vakre kirker å velge mellom.