Våtnås Kirke

Om du ønsker å vies i kirken, kan Bryllupsbygda selvsagt også tilby dette. Vi har mange vakre kirker å velge mellom.

  • Kirke

Vatnås Kirke fra 1665 er laftet opp av tømmer som en liten korskirke, ligger på Grenskogen ca. 2 mil syd for Sigdal hovedkirke. Den såkalte Olavskilden, ligger ca. 100 m nordøst for kirken. Det heter seg at denne kilden har helbredende vann og at den aldri blir tørr. Vatnås kirke har en av de vakreste og mest fargerike interiøret i landet. Inventaret er rikt dekorert og altertavlen, prekestolen og døpefonten er i orginal stand.

Sagn om Vatnås kirke: Den gang kong Olav dro rundt i landet for å innføre den kristne tro, kom han også til Sigdal. Da han hadde kristnet folket i dalen, gikk han på jakt med noen av følget sitt.

På turen gikk kongen og hans menn seg rent vill. Langt om lenge kom kongen inn i en trang dal, da var han både tørst og sliten. Han steg av hesten og gjorde det løfte at dersom han fant vann her, så ville han bygge en kirke på stedet. Ikke før hadde han sagt det, så rant det en kilde ut av bergveggen.

Kongen og hans menn ble inderlig glade alle sammen og drakk av hjertens lyst. Kong Olav gjentok løftet og ville ri videre, men i det samme fikk han øye på en tiur. Han hadde alt spent bogen, men i det samme fikk han se en liten kirke av pure gullet. Nå sa kongen at de skulle reise en kirke akkurat på dette stedet, og kalle den Vatnås kirke. I fjellet ved kilden kan man den dag i dag se merker etter hesten til Hellig Olav.

KONTAKT

Sokneprest Lise Wold Kleven
Borgerstua, 3350 Prestfoss
Tlf: 32 71 14 44
E-post: mette.flaagan@sigdalkirke.no

Brudehistorier fra Våtnås Kirke

Romantikk på bygda

  • Hotell
  • serveringsted